Digital bolags och föreningsstämmor

Percap tillstyrker regeringens förslag om digitala bolags- och föreningsstämmor.

I promemorian föreslås att det ska införas en möjlighet för aktiebolag och ekonomiska föreningar, inklusive bostadsrättsföreningar och kooperativa hyresrättsföreningar, att hålla en helt digital stämma.

Vårt remissvar nedan:

Remissvar Digitala bolags- och föreningsstämmor

Percap tog under Corona fram en voterings-app med fokus att bidra till att skapa säkrare, effektivare och mer lokaldemokratiska stämmor. Oavsett om deltagaren är med på plats, från annan ort eller deltar hemifrån. Appen har använts såväl vid fysiska, hybrida som digitala stämmor. Med Percap-appen kan deltagarna följa med i dagordning, begära ordet, rösta i öppna och slutna voteringar. Allt sker i realtid. För att säkerställa att rätt personer deltar loggar deltagarna in med Mobilt BankID. Vår mission är att hjälpa styrelser i hela Norden att med enkelhet kunna genomföra en stämma som engagerar medlemmar i alla åldrar.

I promemorian föreslås att det ska införas en möjlighet för aktiebolag och ekonomiska föreningar, inklusive bostadsrättsföreningar och kooperativa hyresrättsföreningar, att hålla en helt digital stämma.

Som vi framfört vid det utvärderingsmöte som departementet bjudit in till tidigare av den tillfälliga lagen har vi sett att det går att underlätta stämman. Med ett mer flexibelt deltagande och en säker votering har antalet närvarande i flera fall öka. Dessutom finns ett digitalt voteringsprotokoll som gör det lätt att visa hur allt gått till, när det vid något fall, blivit en diskussion om en votering i en förening i efterhand. Särskilt gäller detta föreningar eller organisationer med viktade röster där resultatet uppfattats som tydligare av medlemmarna när votering skett via en app.

Vi instämmer i att det aldrig går att helt utesluta risk för någon form av tekniska problem men har inte haft några problem själva. Vi instämmer i att risken för att teknikproblem som gör att någon aktieägare eller medlem inte kan delta i eller utöva sina rättigheter vid en digital stämma kan minskas genom att en lämplig teknisk lösning används, goda förberedelser och bra information till deltagarna.

Med den erfarenhet från stämmor under och efter Corona tillstyrker vi remissen som vi väl tycker lyfter argument för digitala bolags- och föreningsstämmor. Likaså vill vil understryka, likt promemorian, att detta system redan finns i våra grannländer.

Fredrik Andersson
Grundare Percap

Föregående
Föregående

Percap underlättar stämmor / årsmöten på ett säkert sätt

Nästa
Nästa

Percap det enkla sättet hålla extra stämma