P_iconer_app_square.png

Användarguide för votering

1. Innan mötet börjar

Logga in i voteringsgränssnittet

För att rösta i stämman måste du besöka https://percap.app och logga in med Mobilt BankID. Du kan använda webbsidan på din Google Android, Apple iOS eller i en vanlig webbläsare på din dator.

Mobilt BankID

Notera att Mobilt BankID är ett krav och det fungerar inte med ett BankID installerat på din dator. Här finner du en guide för hur du skaffar Mobilt BankID: https://support.bankid.com/sv/bestalla-bankid/bestalla-mobilt-bankid. Om du ej kan skaffa Mobilt BankID eller saknar andra tekniska förutsättningar kan exempelvis du låta ett ombud delta genom fullmakt. Om du ändå vill vara med kan ett alternativ vara att befinna dig på samma plats som ditt ombud. Föreningen kan förstås tillåta andra sätt att delta och rösta, vänd dig till din förening för mer information om detta. Vill du veta mer om hur du anmäler och använder en digital fullmakt så kan du läsa mer om detta längre ned i denna guide.

Video-app eller telefonkonferens

Percap hanterar främst närvaroregistrering inklusive legitimering samt dagordning och votering. Percap hanterar med andra ord inte ljud och bild.

I kallelsen eller information rörande den digitala stämman från styrelsen bör det framgå om det är en telefonkonferens man skall ringa in till eller du skall ansluta till video-app. De vanligaste videotjänsterna är Zoom, Google Meet, Microsoft Teams eller Cisco Webex och vår rekommendation är att installera den videotjänst som styrelsen avser att använda på din telefon i god tid innan den digitala stämman börjar.

2. Logga in och registrera närvaro

Inloggning steg 1

Innan du kan använda Percap måste du identifiera dig med Mobilt BankID. När du startar appen så loggar du in med ditt Mobila BankID.

Tryck på Logga in.

Inloggning steg 2

Om du vill logga in på dator så scannar du QR-koden med din Mobilt BankID-app.

Om du vill logga in i din telefon så trycker du på knappen och följer instruktionerna i Mobilt BankID-appen.

Anslut till möte och registrera närvaro

När du loggat in ser du de möten du blivit inbjuden till i en lista.

Står det under Aktuella möten så har inte mötet avslutats. Här ligger möten som kommer i framtiden eller just nu pågår.

När föreningen öppnat registreringen går du in på mötet och klickar på knappen “Registrera närvaro”.

Om mötet står som Öppet har du missat närvaroregistreringen och får då ansöka om att bli insläppt.

Det är upp till stämman att besluta om huruvida du då blir insläppt eller ej.

Under Avslutade möten kan du se tidigare röstresultat och dagordning.

3. Hantera appen under mötet

Videolänk och begära ordet

Om föreningen har kopplat en videolänk till mötet hittar du den under den gula knappen högst upp. Trycker du där startas videomötet (alt. slussas du till din app-butik för att ladda ned videomötesappen först.). Växla sedan tillbaka till Percap i din browser. Det går bra att ha video-appen i bakgrunden för att strömma ljudet. Så länge föreningen inte sagt att de visar något på videon rekommenderar vi att du är inne i Percap i din browser.

Vill du kommentera något eller ställa en fråga klickar du på knappen “Begär ordet”. Vänta tills ordförande gett dig ordet. Du kan följa vem som för tillfället har ordet.

Votering och beslutspunkter

När administratören öppnar en votering måste du göra ett val för att din röst ska räknas.

Så länge omröstningen är öppen kan du ändra ditt val. Administratören stänger omröstningen och resultatet visas då i realtid.

Om det är fler som delar på samma röstsedel, t.ex. sambos i en BRF, kan båda vara inloggade samtidigt. Om den ena göra ett val ändras det i realtid på den andres mobil. Om de är oense om ett val måste de helt enkelt komma överens.

Aktiva omröstningar

När en omröstning är öppen så visas den under aktiva omröstningar. Där visas de röstsedlar du har rösträtt för. Det kommer oftast vara en, men i de fall du har en fullmakt eller av andra skäl har flera röstsedlar behöver du rösta för varje röstsedel separat.

Rösta på Ja och Nej frågor

Vid Ja och Nej frågor kan du välja ett av alternativen. Du väljer det alternativ du vill rösta på, och klickar därefter på knappen “Skicka röst”.

Sålänge omröstningen är öppen kan du byta val. Klicka då på röstsedeln igen. När du är nöjd klickar du åter på “Skicka röst”.

Envalsfrågor

(Följande beskrivning är samma som för Ja och Nej frågor.)

Vid envalsfrågor kan du välja ett av alternativen. Markera det alternativ du vill rösta på och tryck därefter på “Skicka röst”. Du kan även här välja att “Ändra röst” så länge omröstningen är öppen.

Flervalsfrågor

Vid flervalsfrågor så ska du rösta på upp till så många val som stämman bett dig att göra. Du ser hur många val du har kvar.

Vid flervalsfrågor så ska du rösta på upp till så många val som stämman bett dig att göra. Du ser hur många val du har kvar, men måste inte utnyttja alla val för att din röst ska räknas. Har du markerat ett val och vill ändra måste du klicka på samma val igen för att “bocka ur” det valet. När du markerat de val du vill rösta på klickar du på “Skicka röst”.

Administratören kan välja att tvinga medlemmarna att rösta på ett visst antal val. Om du då inte valt rätt antal alternativ är knappen grå och talar om hur många alternativ du måste välja. När rätt antal är valda, aktiveras knappen för att skicka rösten.

I övrigt fungerar flervalsfrågor på samma vis som Ja och Nej samt envalsfrågor, och du kan även här välja att “Ändra röst” så länge omröstningen är öppen.

Rösta med fullmakt

Om du har flera rösträtter, eller agerar ombud åt någon i din förening, kommer du se flera röstsedlar i din app för varje omröstning. Du ser på röstsedeln vilket medlemsnummer eller t.ex. lägenhetsnummer som valet avser. Du kan rösta på olika val för de olika röstsedlarna, eftersom personen du agerar ombud åt kan ha bett dig att rösta på annorlunda vis än vad du själv har tänkt. För vare röstsedel markerar du det val du vill rösta på, och klickar “Skicka röst”. Detta görs separat för varje röstsedel. Även här går det att ändra sig för en given röstsedel genom att klicka “Ändra röst” sålänge omröstningen är öppen.

Viktigt, skall du agera ombud alternativt lämna bort din röst med fullmakt krävs det enligt lag att fullmakten lämnas in fysiskt till föreningen. Administratören för in fullmakten digitalt i appen.

I övrigt fungerar röstningen enligt tidigare beskrivning för Ja & Nej, envals- och flervalsfrågor.

4. Avslutning

Betänk att beroende på om föreningen tagit in röster på annat vis, t.ex. genom poströster eller räknat fysiska röster på plats så är resultatet i Percap endast indikativa och det är föreningens officiella protokoll som är det juridiskt bindande med fullständig resultat och beslut.

Om du har fler funderingar om er digitala stämma och hur du använder Percap hänvisar vi till styrelsen i er förening.