I kölvattnet av corona: ny app för att hålla en säker digital stämma

Under våren måste tiotusentals föreningar hålla sina stämmor digitalt för första gången. Fredrik Andersson och Lina Larsson bestämde sig för att hitta en lösning för att kunna genomföra stämmorna trots folksamlingsförbudet till följd av Covid-19-epidemin. Lösningen blev en app som identifierar medlemmarna med hjälp av mobilt BankID.

Utmaningen med att hålla en stämma på distans är att kunna garantera att endast de röstberättigade deltar och röstar. Genom att låta medlemmen identifiera sig med BankID där styrelsen kopplat personnumret till lägenhetsnumret, alternativt medlemsnumret i en idrottsförening, går det att säkerställa röstlängden och medlemmens röstberättigande.

Detta berör alla föreningar och det finns ca 200 000 föreningar med sammanlagt 35 miljoner medlemmar i Sverige som enligt lag måste genomföra sin stämma senast ett halvår efter att de har stängt sitt räkenskapsår. Föreningarna kan inte få uppskov och om de inte genomför stämman i tid kan de få vite.

”Ett av de stora målen var att göra Percap-appen lätt att förstå och att använda så att man i största möjliga mån överbryggar den tekniska barriären så att alla skall kunna delta oavsett ålder, intresse och teknisk bakgrund. Vi tror att det kommer öka engagemanget för stämmorna och på så vis även det demokratiska inflytandet”, säger Fredrik Andersson.

Utöver att lösa själva kärnfrågan så var utgångspunkten att göra appen säker, lättanvänd och skalbar. Den är helt och hållet byggd på Google Cloud Platform. Databasen är ”självskalande” och kan hantera en miljon samtidiga användare.

Med Percap får användaren flera nyckelfunktioner för att genomföra en digital stämma. Med hjälp av BankID kan man identifiera de som loggar in och säkerställer på så vis att det är rätt personer som deltar och röstar i stämman. Appen sköter närvaroregistrering och sammanställer en digital röstlängd. Den har smarta funktioner för att länka till ett videomöte, presentation av dagordning samt visualisering av aktuell punkt. Röstlängd och dagordning går att importera, detsamma med gäller mobilnummer för inbjudan via SMS. Gällande votering så hanterar appen såväl öppen som sluten votering samt både förberedda beslutspunkter och spontana omröstningar i realtid. När mötet är klart genereras en rapport med allt som hänt i appen och som kan bifogas till protokollet.

Med sig från början har bolaget aktörer som SBC, Sveriges bostadsrättscentrum. Visionen är att vara med och leda digitaliseringen av stämmor för föreningar, intresseorganisationer och bolag.

”Det är ett paradigmskifte som sker och generation Y och Z är vana att kunna göra allt digitalt och har detta väl implementeras kommer det vara svårt att fasa ut det igen. Ingen kommer undan digitalisering och coronavirusets framfart skjuter fram digitalisering inom många segment, i synnerhet hur vi ser på lokaler och möten”, säger Fredrik Andersson.

Namnet Percap är en förkortning av det latinska ordet per capsulam som betyder ’genom en kapsel’. Det härstammar ifrån att kurirer under antiken transporterade meddelanden i en kapsel och har kommit att beteckna beslut som fattas utan att beslutsfattarna möts.

Grundarna Fredrik Andersson och Lina Larsson är ett sambopar som båda arbetat med utveckling i hela sina liv. Fredrik har utvecklat applikationer i olika projekt i eget konsultbolag. De sista åren har han arbetat som VD för ApoEx System som gör journalsystem för veterinärvården. Lina arbetar just nu på M (Volvo Cars Mobility) och har ett förflutet på Jeeves, Avanza Bank och Qapital.

Föregående
Föregående

Nytt avtal med leverantör av mötesteknik

Nästa
Nästa

Nu finns vår app för att genomföra en digital stämma